Turdus Merula


Stránky jednoho karlínského kosa turdus merula
 

Kosí moudro

Hlavně se sám ze sebe neposrat.

Turdus Merula

Náhodný kos

náhodný kosKosí galerka



Kosí CD

kosí CD Stáhněte si kosí CD

Kontakt

K odeslání emailu použijte formulář Psaní pro kosa.

Registrace

Pro registraci použijte registrační formulář.

RSS

Kosí RSS kanál

Odkazy

Kosí úterý XXVIII. - Nososlova

aneb Zase ty listy
4. února 2020

Šel jsem procházkou z Invalidovny do Holešovic do Alzy, vyzvednout dárek pro neteř Florentinu, která bude mít zanedlouho narozeniny. Když jsem přicházel pěšinou kolem golfového areálu k Libeňskému mostu, prohnalo se mi kolem hlavy hejno listů. Možná se chce zase nějaký list ponosit na mém nose, napadlo mě. Žádný list se tentokrát na mém nose ponosit nechtěl, nicméně mě to navedlo k uvažování o slovech, která by mohla mít něco společného s nosem, ale nemají.

Tak například výše zmiňované slovo "ponosit" by mohlo znamenat i úkon, kdy se někoho dotknete nosem. Něco jako pohladit, ale nosem, takže "ponosit". V případě, že máte rýmu, se raději "nosení" vyhněte, aby nedošlo k onudlení.

Na to hned naváži odvážným slovem "nosník", kterým by se dalo nahradit slovo kapesník. Samozřejmě ne každý, jen ten, který se používá k utírání nosu. Já tedy mám někde u sebe vždycky minimálně dva kapesníky, většinou v postranních kapsách u saka. Jeden kapesník používám na utírání nosu, tedy "nosník" nebo "nánosník", zatímco druhý používám třeba na utření čela, tedy "čelník" nebo "náčelník".

Velice se mi líbí slovo "unosit", což je něco, co se mi občas přihodí, ale doteď jsem netušil, jak to správně nazvat. Prostě chci třeba normálně usrknout pivo pusou, ale stane se, že ho taky tak trochu usrknu nosem (to se lidem s velkým nosem stává). Tak teď vím, že neusrknu, ale "unosím". Slovo "unosit" by se dalo použít i v tělesné výchově, něco jako upažit, ale nosem. Přiznávám, že se mi doposud tento tělocvičný prvek nepodařilo realizovat, ale nevzdávám se.

A máme tu hezké slovo "vynosit", které by mohlo být pěkným synonymem slova vypátrat. Existují podobná slova, třeba vyčuchat, ale to bychom se dostali od nosu k uchu. A další takové slovo vyčenichat, odkazuje na čenich, nikoli na nos. Takže určitě "vynosit". Úplně vidím, jak Hercule Poirot vynosí vraha/vrahy z Orient-Expresu.

Když mě přepadla myšlenka na renesančního francouzského lékaře zvaného Nostradamus, který měl nos na všelijaké věštění, tak jsem už vcházel do Alzy, kde jsem na přemýšlení o nosu neměl čas, páč jsem se zabýval zajímavou skutečností, která spočívala v tom, že jsem při online objednávce zadal, že si objednávku vyzvednu na pobočce ve Frýdku-Místku. Doposud jsem tu záhadu nevynosil, ale já taky nejsem Hercule Poirot.

KLAP!

Sdílet na Facebooku

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

04.02.2020 - Kosí úterý XXVIII. - Nososlova (aneb Zase ty listy)

Všechny články