Turdus Merula


Stránky jednoho karlínského kosa turdus merula
 

Kosí moudro

Hlavně se sám ze sebe neposrat.

Turdus Merula

Náhodný kos

náhodný kosKosí galerka



Kosí CD

kosí CD Stáhněte si kosí CD

Kontakt

K odeslání emailu použijte formulář Psaní pro kosa.

Registrace

Pro registraci použijte registrační formulář.

RSS

Kosí RSS kanál

Odkazy

Matěj

24. února 2009
Matěj 1Matěj 2Matěj 3Matěj 4Matěj 5Matěj 6Matěj 7
Srkám Motýla a myslím na psa Matěje, páč zrovna dnes, 24. února, má Matěj svátek.

Někdy v roce 1991 přitáhla Bára domů štěně a ukecala maminku, aby si ho mohla nechat. Ještě ten večer jsme ho nafotili v pekáči (cynismus, sarkasmus, nebo obojí? Ty fotky bohužel nemám) – a jak v tom pekáči seděl a čuměl, a my čuměli na něj, tak Bára říká: „To je matěj“ – a byl to Matěj.

Jak už to tak bývá, tak nezůstal v předsíni, jak bylo původně nekompromisně domluveno, hned první noc tak smutnil, že si ho Bára vzala k sobě. Nakonec se směl pohybovat po celém bytě, ale nesměl do kuchyně (kde byl skoro pořád).

Jednoho dne, když hrál doma někdo na piano, tak vylezl z pod stolu, kde měl pelíšek pod oblíbenou židlí a začal „zpívat“. No vyl jak na lesy. Byl to tedy šok, protože to znělo hrozně, ale on při tom vrtěl ocasem a tvářil se nezvykle přítulně. Líbily se mu samozřejmě hlavně vysoké tóny, to se mohl … uzpívat.

Nejednou jsem ho musel odhánět, páč jsem si chtěl něco zahrát a on přicupital a začal si „prozpěvovat“ - a mě to rušilo. Ale hrozně se snažil, takže jsem se nakonec slitoval.

Matěj, jako většina psů, neměl rád psy, ale nějak nerozlišoval jejich velikost, prostě když mu nějaký vadil, tak si ho podal, nebo se o to alespoň pokusil. Zažil jsem, jak (už v dospělosti) vyhnal z hospody vlčáka, ale s největší pravděpodobností to bylo štěně.

Říká se, že kočka má devět životů (abych řekl pravdu, tak vůbec netuším proč a doufám, že se jednou dozvím důvod toho pořekadla). Já už viděl kočku skočit pod auto a nepřežila to. Matěj skok pod auto přežil. Když chtěl pokousat dogu (3x), taky to (kupodivu) přežil. Smrtelných úrazů měl několik, na všechny si nevzpomenu, ale řekl bych, že měl víc životů než kočka.

Matěj zemřel minulý rok, ale nedobrovolně, dostal dvě injekce u doktora, protože mu selhaly ledviny a už sotva lezl. Bylo mu úžasných šestnáct let (bez měsíce) a ty dvě injekce dostal proto, protože měl srdce jako zvon. Určitě znáte knížku Thomase Bergera (a nebo film s výborným Dustinem Hoffmanem) Malý velký muž. Matěj byl malý velký pes.

Jo a Matěj se narodil 12. července, stejně jako moje skvělá sestřenice Oldřiška (ahoj Olo).

Mohl bych toho napsat o Matějovi mnohem víc, ale nechám si to na Psí kusy.

Sdílet na Facebooku

Všechny články