Turdus Merula


Stránky jednoho karlínského kosa turdus merula
 

Kosí moudro

Hlavně se sám ze sebe neposrat.

Turdus Merula

Náhodný kos

náhodný kosKosí galerka



Kosí CD

kosí CD Stáhněte si kosí CD

Kontakt

K odeslání emailu použijte formulář Psaní pro kosa.

Registrace

Pro registraci použijte registrační formulář.

RSS

Kosí RSS kanál

Odkazy

Bratranci Veverkové - Jethro Tull tribute band

25. dubna 2011
V úterý 19.4. hráli v pražském klubu Vagon Bratranci Veverkové skladby mé oblíbené kapely Jethro Tull. Nevíte-li kdo byl Jethro Tull nebo Bratranci Veverkové, čtěte dále, prozradím pointu vtipného názvu, ostatní mohou kliďánko přeskočit na další odstavec. Pan Jethro Tull vynalezl začátkem 18. století secí stroj – inspirací mu k tomu byla varhanní mechanika a varhanní pedál (to se na Wikipedii nedočtete). Možná už tušíte pointu vtipného názvu "revivalové" kapely. Bratranci Veverkové vynalezli v 19. století ruchadlo – vynález, který velice zjednodušil orání. Dobrý ne? Tato záměna jmen agrárních vynálezců mi přijde opravdu vtipná.

Veverkové hráli písničky z desek Stand Up (1969), Benefit (1970), Aqualung (1971), Living In The Past (1972), Heavy Horses (1978) a epos Thick As A Brick, ze kterého jsem se posadil na zadek – obrazně – a málem jsem si cvrknul do kalhot - skutečně. Chtělo se mi na záchod a já si řekl, že to vydržím do konce. To jsem ovšem netušil, že zahrají bezmála dvacet minut z původních čtyřiačtyřiceti. Musím se přiznat, že jsem to do konce nevydržel a tak jsem si závěrečné "BRICK" zakřičel u mušle (Thick As A Brick končí právě těmito slovy a to poslední nechává Ian Anderson zakřičet publikum). Abych ještě trochu objasnil předcházející řádky: Thick As A Brick je deska z roku 1972, která obsahuje jednu skladbu, rozdělenou na dvě části po 22 minutách. Skladba je rozdělená proto, že v té době se ještě lisovaly gramofonové desky a ty mají, kdyby to někdo nevěděl, dvě strany. Skladba je tomu samozřejmě přizpůsobená. Mile mě překvapila písnička Living In The Past, což je nádherné dílo v 5/4 taktu. Nehudebník to asi neocení, ale hudebník by měl, protože jde o nejednoduchý rytmus, který si jen tak z prstu nevycucáte (proto s ním muzikanti moc nepracují). Skvělé The Cry You A Song (Benefit) znělo opravdu jako z desky. Jethro Tull měli vždycky dobrého bubeníka a Veverkové to moc dobře vědí, takže si taky jednoho pořídili ... a dobře udělali (doufám, že to není zakládající člen – to by bylo "fopá"). Nemohl jsem si nevšimnout hodně angažovaného člena kapely, který hrál andersonovu akustickou kytaru, potřebnou elektrickou kytaru, potřebné klávesy (Thick As A Brick) a třeba i tamburínu. Klobouk dolů.

Koncert se mi hodně líbil a jistě se vypravím na nějaký další. Bratranci Veverkové teď prý budou hrát ve Vagonu každý měsíc, tak si udělejte pěkný večer a osvěžte se nevšední hudbou (i když nepůvodní) – je jí čím dál méně.

Kdybyste si chtěli poslechnout originál, tak mistr Ian Anderson se svou povedenou partičkou a smyčcovým kvartetem bude hrát 2.6. na hradě Helfštýn nebo 3.6. v pražském Kongresovém centru. Já si nenechám ujít pražský koncert.

Zrovna včera mi přišel email s odkazem na obrázky z koncertu ve Vagonu.

Veverky na Youtube:
Wondring Aloud - Bratranci Veverkove (JethroTull tribute band)
Sweet Hymn 43 - Bratranci Veverkove (JethroTull tribute band)

A jeden originál:
Jethro Tull - Cross Eyed Mary (Live-HQ)

Sdílet na Facebooku

Všechny články